به گزارش راهبرد معاصر؛ کلیه مشتریان بانک صادرات باید نسبت به دریافت کد شهاب حساب خود اقدام نمایند. مشتریان بانک ها به منظور جلوگیری از مسدود شدن تراکنش های مالی خود در راستای قانون مبارزه با پولشویی باید نسبت به دریافت کد شهاب بانکی خود اقدام نمایند. در ادامه با راهبرد معاصر همراه باشید تا بدانید کد شهاب چیست؟ نحوه دریافت کد شهاب بانک صادرات چگونه است و برای دریافت کد شهاب باید چه کنیم؟
کد شهاب شناسه هویت الکترونیکی بانکی است. برای هر مشتری بانکی یک شناسه هویتی منحصر به فرد توسط سامانه نهاب تعریف میشود.
با توجه به اجرایی شدن کد شهاب در سیستم بانکداری و این موضوع که در صورت نداشتن این کد، حساب بانکی مشتری مسدود میشود، شاید برای شما هم این سؤال به وجود آمده باشد که برای اطلاع از اینکه دارای کد شهاب هستید یا خیر چه اقدامی باید انجام بدهید و آیا نیازی به مراجعه به شعبی که در آن حساب بانکی دارید، هست یا خیر.
داشتن کد شهاب که درواقع کد احراز هویت مشتریان در نظام بانکی منطبق با مقررات مبارزه پولشویی است، برای تمامی مشتریان بانکی که دارای حساب بانکی هستند و ارائه خدمات مختلف بانکی از جمله پرداخت، نقل و انتقال، هویت سنجی دسته چک و… الزامی است. این کد مشتری را در همه بانکها شناسایی میکند و دیگر نیازی به احراز هویت و استعلام مشخصات فردی مجدد مشتری نیست. بنابراین دریافت کد شهاب برای تمامی مشتریان بانکی که هرگونه حساب بانکی در بانکها و مؤسسات مالی مختلف دارند، الزامی است.
کد شناسه شهاب که برای هر مشتری بانکی بهصورت اختصاصی صادر و در تمام بانکها بهصورت یکسان تعریف میشود، این قابلیت و امکان جدید را به مشتری و متصدیان بانکها میدهد تا مشتری را در همه بانکها شناسایی و احراز هویت کند. درواقع مشتریان بانکی که دارای حسابهای جداگانه در بانکهای مختلف هستند، کافی است از طریق یکی از بانکها کد شهاب دریافت کنند. کد یا شناسه شهاب زمانی برای مشتریان بانکی صادر میشود که احراز هویت مشتری بهصورت کامل انجام و اطلاعات ارائهشده در زمان افتتاح حساب تأیید شود.
طبق اعلام قبلی صورت گرفته قرار بود از ابتدای اردیبهشتماه کلیه حسابهای فاقد کد شهاب مشتریان بانکی مسدود شود اما در ابلاغیه جدید بانک مرکزی اعلامشده که از ابتدای اردیبهشتماه جاری، برای مشتریان بانکی که به دلیل نقص اطلاعات هویتی کد شهاب صادر نشده، محدودیتهای بانکی ازجمله نقلوانتقال وجه برای حسابهای اشخاص حقیقی در نظر گرفتهشده است.
شاید برای شما هم این سؤال پیش بیاید که کد شهاب دارم یا ندارم و آیا نیازی هست به بانک مراجعه کنم یا نه. پاسخ بانک مرکزی به این دسته از مشتریان بانکی این است که اخذ اطلاعات، تکمیل و دریافت شناسه شهاب توسط بانکها صورت گرفته و مشتریانی که قبلاً در بانکها احراز هویت شدهاند نیازی به مراجعه به بانکها ندارند. بنابراین اگر در زمان افتتاح حساب، اطلاعات فردی خود را بهصورت کامل در برگههای بانکی پرکردهاید و مدارک شناسایی لازم را به بانک ارائه دادید، دغدغه و نگرانی بابت صدور کد شهاب نداشته باشید.
کد شهاب رابط اصلی برقراری میان سامانههای بانکی و نهاب است. سامانه نهاب بر روی شبکه ملی کشور (NiBN) برای تمامی بانکها و موسسات مالی دارای مجوز از رسمی بانک مرکزی قابل استفاده است.
درصورت نهایی و (Online) شدن سامانه مذکور کد شهاب به صورت آنی از سوی سامانه نهاب صادر و در صورت عدم اخذ کد شهاب توسط شعبه افتتاح کننده حساب، حساب مذکور مسدود خواهد شد.
همچنین بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی حسابهای فاقد کد شهاب مسدود می شود و هیچ گونه خدماتی به این دسته از مشتریان ارائه نخواهد شد .دسترسی به کد شهاب با درج کدملی در سایت اصلی بانک قابل دستیابی برای تمامی مشتریان بانک است.
کد شهاب، شناسه ای ۱۶ رقمی است که برای سهولت در خواندن آن به صورت گروههای چهار رقمی قابل تقسیم است.
برای دریافت کد شهاب باید با مراجعه به شعبه محل افتتاح حساب بانکی نسبت به تکمیل اطلاعات هویتی و دریافت کد شهاب اقدام کنید.
بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، بانکها و مؤسسات مالی برای صدور کد شهابی مشتریان، نیاز به در اختیار داشتن اطلاعات هویتی کامل مشتریان دارند؛ بر همین اساس باید نام، نام خانوادگی، کد ملی، شماره شناسنامه، آدرس منزل، شماره تماس، شغل و ... از مشتریان که برای آنها کد شهاب در شبکه بانکی به دلیل نقص اطلاعات صادر نشده، اخذ شود تا کد شهاب صادر و حساب بانکی به کارکرد ادامه دهد و در غیر این صورت حساب بانکی مسدود خواهد شد؛ همچنین در صورت عدم اخذ کد فراگیر برای اتباع بیگانه، کد مذکور باید اخذ شود تا فعالیت حساب بانکی ادامه داشته باشد.
شورای هماهنگی بانکها در بیانیه درباره لزوم دریافت کد شهاب برای انجام عملیات بانکی آورده است.
در روزهای گذشته برخی رسانههای معاند با نادیده گرفتن مقررات شفافیت عملیات بانکی که مستلزم صحت اطلاعات هویتی صاحبان حساب است و هشدارهای مکرر قبلی به صاحبان حسابهای مشمول نقص اطلاعات یا اطلاعات ناصحیح، به سیاه نمایی روی آورده و این گونه القا کرده اند که برخی بانکهای کشور، حساب و کارت بانکی اتباع بیگانه را مسدود کرده اند. این سیاه نمایی در حالی صورت میگیرد که رعایت مقررات مذکور نه فقط در ایران بلکه در اغلب کشورهای جهان و نه تنها نسبت به اتباع بیگانه بلکه نسبت به کلیه صاحبان حسابهای بانکی به دلایل مختلف از جمله پیشگیری از پولشویی الزامی است.
در این خصوص ذکر نکاتی چند برای روشن شدن زوایای موضوع ضرورت دارد:
۱. با توجه به لزوم شفافیت عملیات مالی و تراکنشهای بانکی و رعایت قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی، بانک مرکزی از مدتها پیش، اخذ اطلاعات هویتی کامل و صحیح برای مشتریان و صاحبان حسابها و کارتهای بانکی را الزامی کرده است.
۲. روش عملیاتی برای احراز اطمینان از کامل و صحیح بودن اطلاعات هویتی هر فرد، اخذ کد شهاب است که همان شناسه هویت الکترونیکی بانکی است. برای هر مشتری بانکی یک شناسه هویتی منحصر به فرد توسط سامانه نهاب تعریف میشود. کد شهاب رابط اصلی سامانههای بانکی و نهاب بوده و سامانه نهاب بر روی شبکه ملی کشور (NiBN) برای تمامی بانکها و موسسات مالی مجاز قابل استفاده است.
۳. اتباع ایرانی برای اخذ کد شهاب، به کد ملی و اتباع غیر ایرانی به کد فراگیر که متولی آن وزارت کشور است، نیاز دارند.
۴. از ابتدای سال جاری، اقدام و پیگیریهای مؤثر و متعددی توسط بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانکها به عمل آمد تا عزیزان غیرایرانی فاقد کد شهاب بتوانند اطلاعات هویتی خود را تکمیل و کد شهاب را دریافت کنند. خوشبختانه بخش بزرگی از اتباع کشورهای همسایه بهویژه برادران و خواهران افغانستانی توانستند کد شهاب بگیرند و البته تعدادی از این عزیزان هم ظاهراً به دلیل قانونی و رسمی نبودن مهاجرتشان موفق به دریافت کد شهاب نشدند.
۵-در این باره چندین بار اطلاع رسانی و به اشکال مختلف، هشدار لازم به تکتک صاحبان این حسابها داده شد تا این که تمامی بانکها بر اساس بخشنامه بانکمرکزی، از تاریخ ششم بهمن، ارائه خدمات به حسابهای فاقد کد شهاب متوقف گردیده است.
مدیر عامل بانک صادرات از موافقت رییس کل بانک مرکزی با درخواست این بانک برای اعطای مهلت یک ماهه به دارندگان حسابهای فاقد کد شهاب از جمله حسابهای مهاجران افغانستانی خبر داد.
حجت اله صیدی گفت: در ساعات، گذشته کارتهای بانکی شماری از صاحبان حساب فاقد کد شهاب (شناسه هویت الکترونیکی) به موجب بخشنامه بانک مرکزی و در اجرای قوانین و مقررات مبارزه با پولشویی، آن هم پس از اطلاع رسانیهای مکرر و هشدارهای مداوم خبری و رسانهای مسدود شد.
وی افزود: هدف از این اقدام، اجرای قوانین ناظر به شفافیت در تراکنشهای بانکی بود که مستلزم صحت اطلاعات هویتی صاحبان حساب است؛ قاعدهای که نه فقط در ایران بلکه در اغلب کشورهای جهان و نه تنها نسبت به اتباع بیگانه بلکه نسبت به کلیه صاحبان حسابهای بانکی به دلایل مختلف از جمله پیشگیری از پولشویی رعایت میشود.
مدیر عامل بانک صادرات ایران با بیان این که بانک مرکزی از مدتها پیش، اخذ اطلاعات هویتی کامل و صحیح را برای مشتریان و صاحبان حسابها و کارتهای بانکی الزامی کرده بود، افزود: انتظار میرفت دارندگان این گونه حسابها فراخوانهای صورت گرفته را جدی تلقی کرده و نسبت به تکمیل اطلاعات حساب خود اقدام میکردند؛ کاری که لازمه آن اخذ کد شهاب بود.
وی افزود: اتباع ایرانی برای دریافت این کد به ارائه کد ملی و اتباع غیر ایرانی به ارائه کد فراگیر که توسط وزارت کشور داده میشود، نیاز داشتند.
حجت اله صیدی با اشاره به اطلاع رسانیهای مکرر صورت گرفته در این خصوص ادامه داد: همچنان که از جست و جویی ساده در رسانهها و فضای مجازی برمی آید، از آغاز سال جاری، پیگیریهای مؤثر و متعددی توسط بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانکها به عمل آمد تا عزیزان غیرایرانی فاقد کد شهاب بتوانند اطلاعات هویتی خود را تکمیل و کد شهاب دریافت کنند. خوشبختانه بخش کثیری از اتباع کشورهای همسایه بهویژه برادران و خواهران افغانستانی با توجه به این فراخوانها توانستند کد شهاب بگیرند، اما تعدادی از این عزیزان بعضا به دلیل قانونی نبودن مهاجرتشان موفق به دریافت کد شهاب نشدند.
مدیر عامل بانک صادرات ایران تصریح کرد: بانک صادرات ایران در کنار دیگر بانکهای بزرگ کشور، با وجود اعتراضات رسمی و حتی حقوقی نسبت به فعالیت حسابهای فاقد هویت، برای رعایت حال این گروه از مشتریان و طی رایزنی با مراجع ذیربط، مهلت اخذ کد شهاب را تمدید کردند، اما از آنجا که با برخی کارتهای فاقد هویت، تراکنشهایی مشکوک انجام میشد، در نهایت و پس از چندین بار تمدید، بانک مرکزی بخشنامهای صادر و طی آن همه بانکها از جمله بانک صادرات ایران را به مسدودسازی کارتهای فاقد کد شهاب از تاریخ ۶ بهمنماه سالجاری ملزم کرد.
صیدی با بیان این که پس از صدور بخشنامه مذکور، هشدارهای لازم به اشکال مختلف به تکتک صاحبان این حسابها داده شد، اضافه کرد: سرانجام بر اساس بخشنامه بانکمرکزی، از تاریخ ۶ بهمن، ارائه خدمات به حسابهای فاقد کد شهاب متوقف گردید؛ و از آنجایی که بیشتر این گونه حسابها در بانکهای بزرگ متمرکز بودند، برخی حسابهای دایر در شعب بانک صادرات ایران نیز مشمول اجرای بخشنامه مذکور شدند.
مدیر عامل بانک صادرات ایران با تاکید بر لزوم قانون مداری و احتراز از مخاطرات ناشی از فعالیت حسابهای بی هویت که موجب تضییع حقوق عمومی و آسیب به نظام بانکی کشور است، از ارائه مهلت یک ماهه جدید به دارندگان حسابهای فاقد شناسه هویتی خبر داد و اظهار داشت: در اقدامی ارفاقی و برای آخرین بار، ضمن فعال سازی موقت کارتهای فاقد شناسه هویتی، از صاحبان این گونه حسابها میخواهیم تا با احترام به قانون، حداکثر طی یک ماه آینده نسبت به تکمیل یا تصحیح اصلاعات حساب خود و اخذ کد شهاب اقدام کنند.
مدیر عامل بانک صادرات ایران در پایان تصریح کرد: حل دائمی مشکل پس از اتمام مهلت یادشده، به همکاری و همراهی این گروه از صاحبان حساب در رفع نقص اطلاعات هویتی و اهتمام مهاجران محترم افغانستانی به اخذ کد فراگیر طی مدت مزبور بستگی دارد.
این سیاه نمایی در حالی صورت میگیرد که رعایت مقررات مذکور نه فقط در ایران بلکه در اغلب کشورهای جهان و نه تنها نسبت به اتباع بیگانه بلکه نسبت به کلیه صاحبان حسابهای بانکی به دلایل مختلف از جمله پیشگیری از پولشویی الزامی است.
هیچ اطلاعیه و هیچ هشداری به صاحبان حساب اتباع که در بانک صادرات حساب داشتند داده نشده اونوقت رئیس بانک صادرات با گستاخی میگه هشدار قبلی دادیم ؟؟ دریغ از یک بنر که داخل بانک نصب کنن